Основни сортове грозде

Местни сортове грозде

Мавруд

Смята се, че датира от древна Тракия, Мавруд е червен сорт грозде, който се отглежда от векове само в района на древен Филипопол, северно от Родопите. От този сорт обикновено се правят вина с тъмен и наситен цвят и мек вкус. Отглеждането му е трудно и изисква специално внимание. Въпреки това, уникалните качества на вината, произведени от Мавруд, си заслужават усилията!

Мелник

Мелник е червен сорт грозде, отглеждан в района на долината на река Струма, характеризиращ се с типичен средиземноморски климат. Според легендата мелнишкото вино е сред любимите на Уинстън Чърчил. От този сорт се получават по-мощни вина с богата текстура, екзотичен аромат и меки танини.

Гъмза

Култивиран от древни времена, сортът Гъмза, известен още като „Кадарка“ в много балкански страни, се отглежда най-добре в района на Дунав. Виното се характеризира с ярък, искрящо червен цвят, с приятен плодов вкус и завладяваща свежест. Сортът изисква специфични климатични условия, поради което се отглежда предимно в Дунавската равнина.

Димят

Известен с ароматното си грозде, сортът Димят се отглежда от векове в Черноморския регион. Вината, произведени от него, са със сладък вкус, силен аромат и светъл кехлибарен цвят. Димят узрява в края на септември. Този сорт е сред най-популярните в Черноморския регион.

Памид

Според легендата древните траки са били запалени почитатели на памидските вина, отличаващи се с приятна свежест и плодов вкус. Макар и масово култивиран от траките от векове, днес той се отглежда предимно в Тракийската низина.

Рубин

Успешна кръстоска между Сира и Небиоло, сорт с типичен тъмнолилав цвят, отглеждан предимно в района на Тракийската низина на границата със Странджа планина. Вината Рубин се характеризират с наситен аромат и вкус. Опитайте ги, ще останете изумени!
Освен това, сортовете които растат благоприятно в района са, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Шардоне и Совиньон Блан.

Международни сортове грозде

Сира

Вината от сорта Сира са със забележителен яркочервен цвят с виолетови нюанси. Интензивен аромат на зрели горски плодове и тютюневи нотки, подплатени с елегантен френски дъб. Вкусът е наситен, мек, с дълъг финал и кадифен послевкус.

Каберне Совиньон

Вината произведени от сорта Каберне Совиньон имат рубинено червен цвят с лилав оттенък. Ароматът е интензивен, съчетаващ червени и черни горски плодове. Отлежаването в дъбови бъчви носи елегантни нотки на ванилия и други екзотични подправки. Тялото обикновено е балансирано и елегантно, с привлекателен вкус и мек финал.

Мерло

Вината произведени от сорта Мерло са с наситен лилав цвят. Ароматът съчетава концентрирани нотки на черен плод, слива, сладко от череши, подправки, ванилия и землисти нотки. Вкусът е хармоничен, интензивен, тялото е с добър обем и кадифени танини.

Каберне Фран

Вината, произведени от сорта Каберне Фран, имат наситен и богат лилав цвят. Ароматът на виното е елегантен и хармоничен който съчетава концентрирани нюанси на подправки, черен пипер, черен плод и изискан френски дъб. Вкусът е интензивен и обемен, дефиниран от хармония на сладост, кадифена мекота и изключителна дължина на финала.

Шардоне

Вината Шардоне са с интензивен жълто-зелен цвят. Концентриран и хармоничен аромат на цитрус, праскова, ванилия и препечен хляб. Балансираният и елегантен вкус, който включва обем, мекота, цитрусова свежест и интензивен аромат който води до дълъг и атрактивен финал.

Совиньон блан

Вината Совиньон Блан се характеризират с приятен жълто-зелен цвят. Изявен аромат на зелен пипер, тревисти и цитрусови нюанси, допълнени с нотка на зелена праскова. Мек, приятен вкус с подчертана свежест и дължина, е финалният щрих който допълва добрия Совиньон Блан.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче са на автора (авторите)  и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания (REA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да носят отговорност за тях. За насоки за здравословна диета, моля, консултирайте се с уебсайта на Министерството на здравеопазването на Република България www.ncpha.government.bg