Тракийско вино

Изберете ЕС 6 000 години история с най-добрата си колекция от тракийски вина. Включвайки дългогодишна традиция във винопроизводството, подбирайки естествени аромати от най-високо качество и използвайки най-новите технологии, Изберете ЕС с ВАС мистичната напитка с червен цвят.

С история, датираща от древността, тракийското вино пленява с богат вкус, удивителен цвят и запомнящ се аромат. Древните траки пренасят лозята от Близкия изток и ги отглеждат в Тракийската низина, където благоприятният климат създава уникалния мавруд – днес изключителен за региона. Дионис – тракийският бог на виното е бил почитан с Акта на винопроизводството – забулен със святост от самото му начало. На плътната, тъмночервена напитка се приписвали магически свойства, лекуващи тялото и душата, носещи омагьосване и ободряващи духа. Ритуалът по отпиването на свещеното вино се извършваше в специално изработени „амфори” със златното изражение на покровителя Дионис. Доказателства за дългата, богата история на винопроизводството все още се намират в Тракийската низина.

Траките са етнокултурна общност, забулена в мистерия. Те се заселват на Балканския полуостров – земите на днешна България и части от Гърция, Сърбия, Северна Македония и Европейска Турция преди 6000 години. Те не са имали собствена писменост – може би поради убеждението им, че не е необходимо да оставят трайни следи, защото земният живот е само кратък преход към вечния отвъд.

Събираме знания за тяхната богата културна традиция от писмените сведения на редица техни съвременници от съседните земи и безценното ни наследство – внушителните тракийски светилища и гробници, уникални съкровища, орфическата доктрина и не на последно място: винената традиция, която те донесоха като те идват от Изтока и са засадени тук – в плодородната почва на Балканите преди 6000 години.

В онези древни времена свещената напитка става мерило за „култура“, тъй като технологичното й приготвяне е свързано с процеса на „култивиране“, опитомяване на дивата природа. Интересен факт е, че тракийската дума за вино е „зейла“, много близка до „зелен“ – българската и славянска дума за зелено. За траките виното е зелено – младо, буйно, диво, но опитомено и животворно.

От тези древни времена виното започва да се свързва с човешката кръв – символ, който векове по-късно преминава в християнската религия.

Виното съдържа и предава сакрално знание – то символизира кръговрата на живота и неизменно присъства във всеки ритуал – и в добър, и в лош – така, както е в съвремието в земите на траките в днешна България.

Траките създават и почитат Дионисий – богът на природата и плодородието, гроздето и виното, веселието и театъра, ритуалната лудост и религиозния екстаз. В орфическата философия Дионис е установен като син на Великата богиня, която го е пожертвала, за да роди отново живот. Виното става символ на прераждането и безсмъртието на човешката душа – факт, в който древните траки са вярвали безусловно.

Така животът, виното и изкуството се превръщат в едно неделимо цяло, което слага печат върху всичко, което траките създават и предават на нас.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче са на автора (авторите)  и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания (REA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да носят отговорност за тях. За насоки за здравословна диета, моля, консултирайте се с уебсайта на Министерството на здравеопазването на Република България www.ncpha.government.bg