Тракийска низина

Тракийската низина обхваща централната част на низината, както и части от Сакар планина. Характеризира се с умерено-континентален климат и благоприятно разпределение на валежите. Типичните български вина от този регион са Мавруд, Рубин, Мелник, Мискет, Тамянка и Памид.

Розовата долина се намира между Стара планина и Средна гора и произвежда предимно бели сухи вина. Розовата долина е родното място на Червения мискет – сорт бяло грозде с розова кожа, от който се получават бели ароматни вина, подобни на тези от семейство Мускат. Сред най-известните сортове грозде в района са Мерло, Каберне Совиньон и Ризлинг.

Дунавската равнина обхваща южния бряг на река Дунав и се характеризира с умерено-континентален климат, горещо лято и слънчеви дни. Често отглежданите лозя в този район са Мерло, Памид, Каберне Совиньон, Гъмза и Мускат Отонел.

Черноморският регион се характеризира с мека есен, което позволява отглеждането на бели сортове с висока концентрация на захар. Димят, Мускат Отонел и Совиньон Блан са сред най-често срещаните лозя в района. От червените, пино ноар определено е звездата на региона.

Долината на Струма включва долината на река Струма и е част от историческата област Македония. Климатът е типично средиземноморски, с мека, дъждовна зима и горещо лято. Типичните сортове грозде, традиционно отглеждани тук, включват Мелник, Каберне Совиньон и Мерло.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче са на автора (авторите)  и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания (REA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да носят отговорност за тях. За насоки за здравословна диета, моля, консултирайте се с уебсайта на Министерството на здравеопазването на Република България www.ncpha.government.bg